17 augustus 2009

Uitleg naaldenrolletje

Hier is hij dan eindelijk, de uitleg voor het naaldenrolletje.
Zoals ik al eerder schreef zijn er verschillende manieren om hem in elkaar te zetten. Dit is niet de mooiste, wel een van de makkelijkste...Afhankelijk van hoe groot / dik je het naaldenrolletje wilt maken borduur je langs de zijkanten een rij stiksteken. Ik heb dit gedaan op 3 steken vanaf de rand van het borduurwerk. Op deze manier sluit de afbeelding op de achterkant niet aan, maar wordt het rolletje wel wat dikker.


Voor de boven en onderkant heb ik op 25 steken vanaf het borduurwerk een rand horizontale stiksteken gemaakt. Dit doe je het makkelijkste door aan de verkeerde kant van de stof een rij halve kruisjes te borduren. Als je het werk nu omdraait zie je een rand met vertikale steekjes. Deze rand voorkomt dat de stof gaat rafelen.


Knip langs de lange kanten de stof af tot ongeveer 4-5 steken vanaf het borduurwerk. Als je hier teveel stof laat zitten is de stof later moeilijker samen te trekken voor de boven- en onderkant.

Aan de boven- en onderkant knip je de stof af op 3 steken vanaf de vertikale stiksteken. Wil je langere franje aan je naaldenrolletje, laat dan meer steken zitten.

Naai de lange kanten vast met de biscornu manier. (meer uitleg hierover vind je bij de biscornu).

Ravel nu de boven- en onderkant uit tot op de vertikale steken.

Gebruik voor het samentrekken van de stof geen borduurgaren (dit knapt) maar stevig naaigaren. Eventueel kun je een dubbele draad gebruiken.

Begin aan de achterkant van de rol, op 12 steken afstand van het borduurwerk de draad door de stof te rijgen. Dit wordt het mooiste als je kleine steekjes maakt.

Als je helemaal in het rond bent trek je de draad stevig aan. Waarschijnlijk sluit de stof nu niet helemaal. Dit is eenvoudig te verhelpen door de draad een paar keer rond de stof te draaien en hem strak aan te trekken. Dit lijkt nu niet zo mooi, maar als je het lintje erom heen hebt gemaakt zie je er niets meer van. Hecht de draad stevig af.

Rijg nu ook alvast de andere kant, maar trek de draad nog niet strak aan.

Vul het naaldenrolletje. Begin met kleine plukjes vulsel zodat het goed in de plooien van het rolletje kan komen. Als het rolletje helemaal gevuld is trek je de draad stevig aan. De verdere afwerking is net als bij de andere kant.

Je naaldenrolletje is nu bijna klaar. Strik aan beide kanten een lintje die je eventueel nog vast kunt zetten met een klein steekje.

Veel plezier met je naaldenrolletje.

LET OP: alle hier genoemde afmetingen zijn zoals ik ze gebruikt heb. Je kunt dit zelf aanpassen als je wilt.

2 reacties:

Anoniem zei

mooie uitgebreide handige uitleg weer.

Ook leuk zo in het rood dit rolletje.

Je hebt er weer veel werk aan gehad, bedankt !!;-))

mm

Marion zei

Anita heel hartelijk bedankt voor de uitleg en voor de workshop.

Heel veel groetjes van Marion